pondělí 27. srpna 2012

MidtNorsk mesterskap !!!

V pátek se celkem početná výprava NTNUI vydala na mistrovství středního Norska do Molde (nevím jak to líp přeložit), celkem 50 lidí se nacpalo do 10 aut a jelo se. Cesta byla dlouhá přes 200 km, takže asi 4 hodiny jízdy si každý krátil po svém. Někdo poslouchal výběr hitů Britney Spears, někdo pletl ponožku či spal. Já se cestou učil nějaká ty sprostá norská slovíčka, protože sem již tušil, že budou v lese potřeba. Nakonec se mi také povedlo usnout, takže jsem propásl nádheru tamější norské krajiny. Jen si pamatuji, že jsme se vícekrát přehouply přes most nebo zase zajely do tunelu. Jeden na sebe přeci jenom upozornil, ne pro svoji délku, ale hlavně proto, že když jsme z něj vyjely, byly jsme na druhé straně fjordu :-D fakt jako masakrrrr. Čuměl sem jak puk, ptal jsem se jak to jako prokopali, načež se na mě podívaly tři obličeje říkající: "Doma snad nemáte tunely?"
V Molde nás v pátek čekal sprint, startoval jsem jako největší favorit až na konci, měl na všechno dost času. Všechno sem si připravil, představil se EMITce, políbil ji pro štěstí a doběh na start. Až tam mě docvaklo, k*r*a nemám popisy, nikde nebyly. Chvíli jsem tam šaškoval, než potkal někoho z NTNUI. On řekl, že jsou v koridorech. Takže pohodáá, pohodička mohl jsem se v klídku jít rozklusávat. No ....nebyl bych to já - Maňasss, v koridorech jsem zjistil, že když popisy vezmu do ruky, vadí mi to při ražení emitkou...jenže pip, pip, píp a už nebyl čas ptát se kdo je kdo :-) Nohy sem měl lehoučký tak sem to začal pálit, jenže už u jedničky sem musel řešit ty popisy a přendávat jsi je do druhé ruky, fakt vopruz. K tomu se ještě otáčet abych se trefil a orazil správnou stranou. 

Ražení se sytémem EMIT.
Dementnější systém jsem neviděl, zvlášť na sprintu, kde mě pak borec porazí o sekundu. Cestou na 2 kontrolu (asi 70m) jsem přemýšlel co s tím. Vymyslel sem geniální způsob, že až odběhnu technickou první části trati, na delším postupu očekuju popisy a pak je zahodim. Super plán, kdyby vyšel :-) Bohužel, jsem zvolil horší provedení a koukal do popisů v místě, kde jsem měl zahnout a byla z toho chybka 1:30, což je na sprintu vlastně po závodě :-( Řekl jsem si, to zkusím dál, aspoň si vyzkouším rychlé ražení s emitkou. Zbytek tratě jsem šel na pohodu, bez chyb, jenže to píchání, s tím jsem bojoval, ne a ne se trefit, přiběhl jsem ke kontrole a nevím jak, ale vždycky jsem stál opačně. Nakonec jsem dostal od vítěze 2:55 a byl někde za půlkou. Po závodě mi borci poradili fintičku, že emitku na sprintu nemám mít na palci, ale na malíčku, tím že ji s trochou emit skillu dokážu otáčet :-D Jo díky hoši to jsem potřeboval slyšet po závodě.

Mapa sprintu.
Po sprintu se všichni jeli najíst do Molde, jednorázově jsme si odhlasovali pizzu. Když sem viděl cenu, začal sem skoro brečet, ale v sobotu měl být long, věděl jsem, že sil bude potřeba mrtě. Na první pohled mě zaujala ta s názvem Miss Norway - byla dobrá ;-)
Pak už jsme frčeli na ubytko, měli jsme spát na nějaké zvířecí farmě uprostřed lesa. Asi po půl hodině bloudění jsme jí našli a po social programu jsem šel spát.  

Kravičky kamarádky.
V neděli byl na programu long, 12,2km, 545 m převýšení, bažiny a borůvčí po kolena a celkem kopce. Tím bych to asi shrnul. Já dopředu věděl. že to bude těžký, poprvé na pořádné mapě. Chtěl jsem jít hlavně bez chyb a to se mi moc nepovedlo, ani né tak kvůli tomu, že bych nezvládal mapovat, ale ten styl mapování je prostě trochu jiný než v ČR a třeba na 2 kontrole, kde byla 1 kupa v mapě, tak tam těch českých kup bylo asi 20 ve skutečnosti. Tenhle blog není a ani nikdy nebude o rozebíraní chyb a závodu do detailu, je spíš o zážitcích, které mi utkvěly v hlavě. Chyb jsem dělal jak máku, moc dobře se mi taky neběželo. S mapou jsem se skamarádil až za půlkou, jenže se mi zas začalo chtít na velkou a při jednom seběhu se to naklepalo a musel jsem nepohodlně zadřepnout do borůvčí. I přes tyhle všechny pocity, co by u mě u nás znamenaly vypuštěný závod, o kterém bych zajisté neříkal nic dobrého, musím dodat, že tato klasika byla super, prověřila běžce přesně tak jak klasika má, terén těžký, ale pro oko žůžo labůžo. Škoda, že jsem ji nemohl běžet někdy jindy :-D Jestli vás zajímají čísla opravdu nepovedeného závodu tak 125min běhu, Olav mi nadělil 50min a byl jsem asi 4 od konce. (dalších 7. nedokončilo).

Mapa longu.
Naštěstí NTNUI vás nenechá smutného dlouho po příjezdu na farmu byl společná večeře, klábosilo se hrály se karty. Já dokonce nějakou náhodou vyhrál celou asi 2 hodinou hru. Pak byla porada a řešilo se složení a pořadí štafet. Bylo mi jasný, že se včerejším výkonem bud rád, že vůbec poběžím (asi na 3 lidi se nedostalo).    Poté byla ještě nějaká ta zábava a pak už jsme šli honem spát a nabírat nové síly.

NTNUI.
V neděli jsem nakonec běžel poslední úsek v poslední štafetě - aby se to nepletlo :-) Čekalo na mě 8 km s převýšením 120 m. Bohužel, jsem se zase nevyvaroval velké chyby a pár drobných (celkem asi 5min), ale pocit už začíná být dobrý a mapa se pomalu stává kamarádkou a nejlepším výkonem ve štafetě jsem nám "zajistil" 15. místo :-D Celkově si NTNUI vůbec nevedlo špatně. Tři štafety na bedně (ženská, 2 chlapské) to byl celkem luxus, ale asi se ani nic jiného neočekávalo.


Mapa štafety.

Start mužů.

Silje, Emma, Audhild - střibro ženy

Jon, Thomas, Per, Vegard, Kjetil, Hanz - stříbro, bronz muži
To nejhorší mělo však teprve přijít a to 4 hodinová jízda autem zpátky, celý rozlámaný jsem už do auta nasedal, již po hodině jsem si neměl jak sednout, všude mě pobolívalo. Naštěstí se mi zase podařilo usnout a probudil mě až zase námi tolik oblíbená Britney asi 40 km před Trondheimem. Ten zbytek jsem nějak dopřežil a dorazil v pohodě.

Mapy s postupama pro pobavení viz odkaz mapičky.

Co za týden? Dneska ráno jsem si zase u snídaně přečetl oblíbený pondělní plán na celý týden. Dneska nějaké posilováníčko (už mám za sebou a paráda, v hale byl totiž trénink házenkářek, takže bylo opravdu na co koukat). Úterý ráno intervaly 4x5min, odpo mapáč, středa mapáč, ve čt fotbálek. Mezitím samozřejmě celý týden nějaká škola a diplomka a v pátek a o víkendu repete - závody. Jen to nebude 200 km od Trondheimu, ale v asi 6 km vzdáleném dějišti MS v OB 2010 a místo longu bude middle, takže se těším protože mám co napravovat ;-) 







středa 22. srpna 2012

O víkendu první norské závody v Molde !

Pomalu si žačínám zvykat na každodenní treninkový zápřah. Celý minulý týden mě všude bolelo z NORtru :-D Tak jsem šel na pondělní trénink s obavami. Naštěstí se hned na začátku vytvořily skupiny a já s radostí připojil k té běhací, protože jsem potřeboval vyklepat nohy z nedělních úseků a hlavně se nezničit před náročným víkendem. Príma tempičko, rozrušilo přelézaní ohrady s krávama. Na mou reakci, že se bojím následovala jednohlasná reakce "Come ooon maaan!!". Tak jsem sklopil uši a běžel krávy ne krávy. 




Netuším proč, ale najednou jsme začli zrychlovat a asi po 10 minutách jsem se otočil a z 15cti členný skupiny se stala elitní společnost pouze lidí 6. Vyběhli jsme nejvíš kam to šlo (Liaåsen). Stop jsem hodinky a podíval se na ně....58 min? Cože?? Užil si 30 vteřin výhledů a šup dolů. Z výklusu se stal 100 minutový celkem výživný (aspoň pro mě) trenál.

Log je tady

Malá pauzička od běhání, začla mi tu už škola :-D v pondělí sem byl na 2 přednáškách a jedna z nich byla kompletně v norštině, takže paráda všemu sem rozuměl. Fotky z kampusu sem snad někdy hodím, ale kdo by fotil školu - ztráta času.

V úterý byl na plánu výjezd na technický mapový trénink na Bymarku, byl nachystán trénink ve dvojcích, kdy jeden roznesl levou kontrolu druhy pravou a pak šel na tu, co roznes kolegáček. Kdo byl zpátky na startu dřív, měl tu neuvěřitelnou možnost ukázat druhému L na čele (looser) a hlavně měl šanci si odpočnout. Já jsem si těchto výhod moc neužil, spoluběžec byl celem majstr a v těch bažinách běžel jak po asfaltu. To moje tyčky k rajčatům (nohy), byly po každém kroku po lytko ve vodě unavenější a unavenější. Nakonec jsem dělal i dost chyb. Ta největší ale nevznikla mojí chybou :-D místo kontrol jsme totiž použivali věci z vlastních zasob. Já vytáhl svojí zářivě rudou sparťanskou podkolenku, borec vzal takový ten pásek na svázání lyží, který byl ještě tmavě zelenej :-D takže sem kolem něj proběh a asi 2 minuty hledal v trávě, pak se šel znova odrazit od cesty a napodruhý ho našel. Takže sem zas prohrál byl sem mega LOOSER. Čekaly na nás poslední dva okruhy, na jednom sem udělal asi minutovou chybku, takže bez šance další L na čele. V posledním sem si řek, že to prostě napálím, rval sem to co to šlo a když sem doběh na start a borec se teprv drápal ke mě....yeees vyhrál jsem....ale to L jsem mu neukázal, páč byl fakt dobrej :-)




Zbytek týdne si trochu odpočinu. Ve čtvrtek mě čeká fotbálek a v pátek už frčíme do Molde, kde poběžím v pátek sprint, v sobotu klasiku a v neděli štafety. Budeme spát na nějaký zvířecí farmě, takže kvalitní norský ubytování. V sobotu běží samotný Olav Lundanes, takže jsi cíle radší nechám pro sebe, jelikož sem 12,7km v  Norsku v životě neběžel a páč Olav to prolítne jak mig-21 a já budu nejspíš jen českým Albatrosem.


pondělí 13. srpna 2012

Olympiáda skončila, tvrdý trénink s NTNUI začíná !!

Další týden je fuč, skoro celý týden propršelo, takže ideální pro sledování olympiády. Já samozřejmě chtěl běhat i v dešti, ale z nových talonů sem nějakým záhadným způsobem udělal půchýř. Tak sem radši seděl před kompem a koukal snad na všechno, kromě gymnastiky, kde se mi skoro pokaždé povedlo usnout. U čeho jsem neusnul bylo včerejší zakončení, které se anglánům fakt povedlo. Dokonce i Spice Girls byly docela dobrý. Úžasnej byl Monty Python a Erick Idle s klasikou "Always look on the bright side of light", takže i mě skoro ukápla slza, když oheň uhasl. Ale cooo, za 2 roky bude Soči a pak zas Rio :-D 
To byla minulost, teď mě čekají tvrdé tréninkové dávky s NTNUI. Včera přišel mail s plánem ta tento týden. Vypadá asi takhle. V norštině je to naschvál, ať se taky trochu učíte :-)

Mandag 13. august

Tidspunkt: 18.30
Hva: Mandagstrening
Oppmøte: Store-P, Moholt Studentby
Beskrivelse: Klassisk mandagstrening. Vi starter sammen fra Moholt, men deler oss i forskjellige grupper underveis. Man kan velge å løpe korte eller lange turer i Estenstadmarka, f.eks. Liaåsen, eller trene styrke inne på Dragvoll. Husk innesko og NTNUI-medlemkort om du skal inn på Dragvoll.

----------------------------
Tirsdag 14. august

Tidspunkt: 18.30
Hva: Lerkendal-Estenstadhytta
Oppmøte: Store-P, Moholt Studentby
Beskrivelse: Bakkeintervall, 6x4 minutter med 2 min pause, litt formtopping inn mot NM-ultralang. Det er lov å løpe flere drag ;)Start på vestsiden av brua. Løypa følger gangvei om Gløshaugen, opp forbi Berg studentby, følger skiløypa fra Berg, forbi Lohove gård og videre mot Bekken, avsluttes opp veien fra Bekken og opp forbi Tømmerholt.

----------------------------
Onsdag 15. august

Tidspunkt: 08.00
Hva: Morgenstyrke
Oppmøte: Store-P, Moholt StudentbyBeskrivelse: Vi trener styrke i Dojo-rommet på Idrettsbygget Gløshaugen. Selve styrketreningen starter 08.20 for de som vil møte direkte. Bli med og bli sterk!

----------------------------
Torsdag 16. august

Tidspunkt: 18.30
Hva: Ballspill
Oppmøte: Store-P, Moholt StudentbyBeskrivelse: Spiller fotball utendørs om været er bra! F.eks Valentinlyst gresspark. Send mail på bull

----------------------------
Fredag 17. august

Tidspunkt:
Hva: Ta livet med roOppmøte: Sofaen dinBeskrivelse: Slapp av og spis godt før helgens anstrengelser

----------------------------
Lørdag 18. august

Tidspunkt: 11.00
Hva: Norgescup sprint i Steinkjer
Oppmøte: Store-P, Moholt StudentbyBeskrivelse: Sprint i Steinkjer sentrum. Avreise kan bli endret når starlistene kommer.
Les mer: http://klubbinfo.no/steinkjerok/nm-helg-2012.html

----------------------------
Søndag 19. august

Tidspunkt
:Hva: NM-UltralangOppmøte: Store-P, Moholt Studentby
Beskrivelse: Årets lengste mesterskapsdistanse går av stabelen i Steinkjer og ekte Trønder-terreng står på menyen, fordel NTNUI! Spis godt, løp gjerrig og nyt løpet uansett løpsform! Undertegnede setter opp to ulike avreisetider p.g.a stor spredning i startfeltet
Les mer: http://klubbinfo.no/steinkjerok/nm-helg-2012.html


----------------------------

Dobře přeložím aspoň sobotu a neděli. V sobotu se běží v Steinkjeru sprintík (národní pohár), kde by mohlo dojít k prvnímu souboj Maňasss x Olav Lundanes ;-) ještě zvažuju svou účast. Avšak né z důvodu, že bych se bál, že dostanu kládu od letošního mistra světa na longu, ale propásnul jsem první termín přihlášek a tak bych musel zaplatit asi 100 NOKů ze svýho :-D Přihlášky jsou do středy, tak je času dost přemýšlet. V neděli se běží norské mistrovství na dlouhé trati, to jsem však hned rezolutně odmítl. Býval jsem sice ultralongový specialista, ale přeci jenom běžet první závod v norsku a hned ultralong ... to není nic pro mě. 

Vzhledem k tomu, že je už večer dnešní trenál mám již za sebou. Dle Norů to měl být "the most social training". Jako jooo sešlo se nás asi 15. Představil jsem se jako Martin ze země letošních mistrů světa ve štafetách a vyrazili jsme vlažným tempíčkem. Po 15min jsme doběhli k tělarně a když jsme šli dovnitř už sem si řikal, že něco nehraje, že jsem se tak neměl představovat :-D A najednou jsme si brali žíněnky a následovali 45min SWEtru (v tomhle případě spíš NORtru). Přesvědčil jsem se, že Coach nám tehdy nekecal :-D Oni to fakt dělaj :-D Kdyby přeci jenom někdo nevěděl o co se jedná, tak si zhruba po 1. minutě puste tohle VIDEO

Vzpor na obou předloktí 

Mužete to i zkusit, jestli jste cvoci ;-) Sečteno podtrženo z tělárny sem vyšel upe rozsekanej a doufám, že přežiju dnešní noc.
Zítra mě ráno čeká sportovní vyšetření v místní nemocnici, který je součástí diplomky co se zabývá VO2 max u trénovaných sportovců :-D Tak uvidím jak sem (ne)trénovanej :-D Odpolko už by to měla být dávačka, intervaly 6x4min, pohoda. 
Abych tu furt nepsal jen o běhání, tak mám i 2 nový spolubydlící. Jeden je z Madridu a druhý někde z Angoly, říká si Carlos, ale můj chytrý mozek mi říká, že je to fake jméno. Dovolím si tvrdit, že takhle černýho člověka jste v životě neviděli ...jak bota :-D , ale je s ním aspoň sranda. Jinak stresíky ohledně zařizování všech karet a školy zatím kupodivu zvládám. Příští týden začíná škola i tam už se docela těším :-) 

Něco mi tu přece jenom chybí ..... dal bych si pivko!!! 


pátek 3. srpna 2012

Cesta a první dny.


Radši vám vše prozradím hned na začátku ať nejste zbytečně nervózní. Už jsem v Trondheimu a dokonce ani nebydlím nikde pod mostem, ale ubytoval jsem se na kolejích NTNU. Cesta byla trošičku delší a to proto, že to byla jedna z nejlevnějších variant. Pár stresíků tu však bylo. Z Rychnovskýho vlakáče jsme společně s kapitánem Michalem vyrazili ve 12:02. Už tam bylo jasný, že moc času nebude. ČD se jako obvykle ukázaly v nejlepším světle, 2x výluka a jízda busem a hned jsme měli v Prahe půl hodinku zpožděníčka. V 15:35 jsme na hlaváku sedli na airport-express a už se jen modlili aby nikde nebyla zácpa a šofér to mastil co to šlo. Měli jsme něco okolo hodinky na konec check-innu a tak jsme se s Michalem pomalu začínali přemýšlet, co budeme dělat, když to nestihneme. Že by někam na pivko? Nee řidič byl kabrňák, hodinu před odletem jsme dorazili na terminál 2 a tak check-in i přes nadměrné zavazadlo, které bylo označeno cedulkou:  "Pozor těžké jako těhotný slon!" a následný průchod pod rentgenem dopad v pohodě. Hned za ním už stál Michal a zachvíli dorazil i Dusky. Nejsem loučící typ, tak jsme pokecali a pak už každý šel do svýho tryskáče. Prvním Norwegianem jsem byl za hoďku a kousek v Kodani. Tam jsem musel zewlit až do 22:15, takže jsem důkladně prozkoumal všechny prostory odletové haly a zkouknul 2 filmy. Druhý Norwegian sednul na letišti v Trondheimu ve 23:45. Tady mě čekalo to nejtěžší. Bus jel až ráno v 8, takže jsem musel přežít do rána. Naštěstí 2 fify a hlavně WIFI mě zachránila. Bus mě vyhodil přímo před kolejema NTNU, kde sem si jen došel pro klíče a ubytoval se. S hrůzou jsem zjistil, že budova nemá výtah a můj těhotný slon se bude muset dostat až do 6. patra. Nějak se to povedlo, ale byl sem tak mrtvej (spal jsem asi 2 hodiny), že jsem jen odemkl vytáhl spacák a usnul. Až potom jsem začal vybalovat.

Takhle nějak to potom vypadalo v pokoji, věřte že ta volná zeď bude brzy polepená lampioňáckýma mapama.


Kuchyň.



Pohled z budovy.


Po vybalení jsem už jsem celý nervozní vytáhl věci na běhaní a šel otestovat nejbližší les, při cestě k němu jsem se trochu ztratil a tak z místo naplánovaných 8 km se stalo 11, ale za to krásný výhledy na Trondheimfjord a západ slunce. Na log se můžete podívat tady.
Večer jsem pak přijal pozvání na Czech & Slovak party, co víc o tom psát, snad jen to co mě udivilo. Když jsem se okolo 12 vracel, bylo furt takové jakési světlo, žádná tma jen divný šero a v dáli žlutý fleky. Snad nikde nehořelo nebo že by UFO? netuším ale myslím, že to uvidím i zítra.

Dneska jsem musel do centra a na kampus zařídit pár věcí. Mimo jiné i registraci v NTNUI. Tady je pár fotek, co jsem stihl vyfotit cestou.









Na více fotek se můžete mrknout tady.